Tips van de expert

Datum

Op zoek naar inspiratie? Experts geven tips en doen suggesties voor het maken van professionele foto’s in elke categorie. 

Categorie Mens

 • Je kunt mensen fotograferen wanneer ze bijvoorbeeld bezig zijn met hun werk, hobby of sport, waarbij je als fotograaf op de achtergrond blijft en je de spanningsboog van de activiteit zo goed mogelijk probeert vast te leggen.
 • Kies je voor een portret, laat dan de details van je onderwerp zien. Dat kan door van heel dichtbij te fotograferen of in te zoomen, en het gezicht beeldvullend vast te leggen. Je kunt ook ervoor kiezen iemand in zijn omgeving te portretteren; in dat geval fotografeer je juist van wat verder af. Laat in elk geval zien dat je contact maakt met je onderwerp.
 • De eerste en laatste uren met daglicht geven het onderwerp een zachte, warme gloed.
 • Gebruik je flitser niet te pas en te onpas. Bestaand licht geeft de sfeer realistischer weer en levert doorgaans een interessantere foto op.
 • Probeer verschillende instellingen (sluitertijd, diafragma) en kies eens ‘gekke’ composities.
 • Foto’s met mensen op de rug werken meestal niet.

Stuur hier je foto in voor de categorie Mens

Categorie Dier
 

 • Geduld is een schone zaak. Dieren doen vaak niets dan liggen, maar zorg ervoor dat je de camera paraat houdt en dat de instellingen goed zijn.
 • Als je echt een goede foto van een wild dier wilt maken, bestudeer dan eerst de soort en praat met mensen die het dier goed kennen. Dat kan helpen gedrag en kenmerken te doorgronden.
 • Dieren zijn vaak heel actief in de vroege ochtend, dus pas je eigen dagschema daarop aan. Je hebt dan bovendien het mooiste licht.

Stuur hier je foto in voor de categorie Dier

Categorie Landschap
 

 • Kies voor de realiteit. Niet elk landschap hoeft ‘mooi’ te zijn: lelijkheid kan ook goede, boeiende foto’s opleveren.
 • Ook – en misschien wel juist – als de zon niet schijnt kun je goede foto’s maken. Let ook op het tijdstip van de dag: de ochtend- en avonduren bieden doorgaans licht dat veel meer spanning en diepte in je foto’s brengt. Bescherm je camera goed tegen de weersomstandigheden.
 • De regel van ‘derden’ kán een hulpmiddel zijn bij het bepalen van de compositie: verdeel het beeld in negen hokjes en plaats de belangrijkste details rond de middelste snijpunten. Maar gebruik dit niet altijd: waak ervoor dat je compositie te saai wordt.
 • Probeer voordat je de camera richt en afdrukt, het beeld al in gedachten te creëren. Goede fotografie is een kwestie van goede ideeën uitwerken.

Stuur hier je foto in voor de categorie Landschap

Op zoek naar een praktische gids om overal ter wereld de mooiste foto's te maken? Lees dan het National Geographic Handboek natuurfotografie op reis. Zoek je inpiratie dichterbij huis, lees dan het Handboek Natuurfotografie Nederland en België. Beiden te koop in onze webshop of bij diverse boekhandels. 

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten