FAQ

 • Wat is de National Geographic Fotowedstrijd? De National Geographic Fotowedstrijd is een podium voor enthousiaste amateurfotografen en ambitieuze nieuwe talenten. Met drie verschillende categorieën wil National Geographic mensen inspireren de pracht, veelzijdigheid én kwetsbaarheid van onze planeet vanuit nieuwe perspectieven vast te leggen. Je kunt op deze website actief meedoen door één foto per categorie in te sturen. Daarnaast kun je vanaf 1 oktober ook je stem uitbrengen op jouw favoriete foto.

 • Wat zijn de drie verschillende categorieën? Je kunt foto’s insturen in 3 categorieën: Dier, Landschap en Mens. Per categorie kun je één foto insturen. De inzendtermijn loopt tot en met 19 september.

 • Wie bedenkt de categorieën? De categorieën zijn bedacht door de redactie van National Geographic en FOX Network Groups Netherlands. Verder staat de redactie altijd open voor ideeën omtrent een nieuwe categorie voor toekomstige fotowedstrijden. Je kunt een idee met ons delen door een e-mail te sturen naar martijn.bloksma@fox.com.

 • Kun je in contact komen met bezoekers en deelnemers van dit platform? Het is niet mogelijk om via de website van de National Geographic Fotowedstrijd direct in contact te komen met de bezoekers van deze website en deelnemers aan de wedstrijd.

 • Hoe worden de foto’s van een categorie beoordeeld? Je kunt jouw foto’s insturen van 26 juni tot en met 19 september. Na deze periode selecteert de jury 15 foto’s per categorie. Iedereen kan vervolgens van 1 tot en met 15 oktober stemmen op één foto per categorie. De foto met het hoogste aantal stemmen binnen een categorie wordt de publiekswinnaar. Daarnaast wordt er door de vakjury per categorie één vakjurywinnaar bepaald.

 • Wie zitten er in de jury? Ook dit jaar staat weer een talentvolle vakjury te popelen om de foto's in de categorieën Dier, Mens en Landschap te beoordelen. De vakjury bestaat uit Aart Aarsbergen, Marco Borsato, Sacha de Boer, Frederik Buyckx en Ruben Smit.

 • Waar kun je terecht voor vragen? Dat kan via de contactpagina of door een e-mail te sturen naar natgeofotowedstrijd@fox.com.

 • Waar kan je terecht met technische problemen? Mocht je technische problemen op de website ervaren (je kunt bijvoorbeeld niet inloggen, krijgt een foutmelding bij het uploaden van een foto of bij het stemmen), gebruik dan het contactformulier of stuur een mailtje naar natgeofotowedstrijd@fox.com o.v.v. ‘technisch probleem’. Tip: stuur indien mogelijk een schermafbeelding van een foutmelding mee; hoe duidelijker, hoe gerichter we je kunnen helpen.

 • Hoe kun je meedoen? Ben je ouder dan 17 jaar? Klik dan op de knop 'Meedoen'. Kinderen van 6 tot en met 16 jaar kunnen meedoen aan de junior fotowedstrijd via natgeojunior.nl/fotowedstrijd. Het is mogelijk om 1 foto per categorie te uploaden. Je ontvangt vervolgens een bevestigingsmail. Mocht je geen mail binnenkrijgen, vergeet dan niet eerst je spam te bekijken. Jouw deelname kun je vervolgens delen via sociale media, zodat vrienden en bekenden jouw foto’s kunnen bekijken en later hun stem kunnen uitbrengen op hun favoriete beeld(en).

 • Hoeveel foto’s kun je per categorie uploaden? Je kunt maximaal één foto per categorie uploaden.

 • Aan welke voorwaarden moet(en) de foto(‘s) voldoen? Foto's mogen niet voorzien zijn van een watermerk. De foto('s) die je instuurt zijn gemaakt door jouzelf. Het is dus niet mogelijk beeldmateriaal van anderen in te sturen. Ook mag de foto niet deelnemen aan andere fotowedstrijden of competities.

 • Aan welke (technische) specificaties moet(en) de foto('s) voldoen? Een foto moet een JPG-bestand zijn, met een minimaal aantal pixels van 1800x1800 pixels en maximaal aantal pixels van 6000x6000. De maximale bestandsgrootte is 30 MB.

 • Kun je meedoen aan meerdere categorieën? Je kunt voor elke openstaande categorie meedoen als deelnemer en/of als stemmer. Per categorie kun je maximaal één foto insturen.

 • Tot wanneer kun je foto’s insturen voor verschillende categorieën? Je kunt jouw foto’s van 26 juni tot en met 19 september insturen. Na 19 september is het niet mogelijk om jouw foto’s te uploaden op de website.

 • Hoe kun je stemmen op een foto? Je kunt stemmen op jouw favoriete foto per categorie. Eén foto per categorie dus. Klik op de categorie en klik daarna op de stem-button bij jouw favoriete foto. Je hoeft hiervoor niet ingelogd te zijn. Om te kunnen stemmen vul je enkel jouw e-mailadres in op het pop-up venster. Per e-mail krijg je een bevestigingslink om je stem ook te bevestigen. Daarna kun je jouw stem ook nog delen met vrienden en bekenden via social media. Het stemproces start vanaf 1 oktober tot en met 15 oktober.

 • Hoe vaak mag je stemmen? Je kunt één keer stemmen per categorie.

 • Wanneer kun je stemmen? Je kunt stemmen van 1 tot en met 15 oktober 2018. Je hoeft hiervoor niet ingelogd te zijn.

 • Waarop moet je letten als je een foto beoordeelt? Bij het beoordelen van een foto kun je bijvoorbeeld kijken naar de compositie van de foto, de belichting, de creativiteit, de originaliteit, het gekozen perspectief, kleurgebruik en stijl.

 • Kun je als deelnemer ook stemmen op een foto? Je kunt ook als deelnemer je stem uitbrengen op je favoriete foto via de stemknop. Klik op de categorie en klik daarna op de stem-button bij jouw favoriete foto. Je hoeft hiervoor niet ingelogd te zijn. Om te kunnen stemmen vul je enkel jouw e-mailadres in op het pop-up venster. Per e-mail krijg je een bevestigingslink om je stem ook te bevestigen. Daarna kun je jouw stem ook nog delen met vrienden en bekenden via social media.

 • Hoe win je? Uit alle inzendingen wordt er per categorie een selectie gemaakt van 15 foto’s, deze selectie wordt door de vakjury gemaakt. Deze selectie (15 foto’s per categorie) worden van 1 oktober tot en met 15 oktober 2018 geplaatst op de website. Van 1 oktober tot en met 15 oktober 2018 kan er door publiek via de website gestemd worden op deze selectie. NGC heeft altijd de eindbeslissing over de uitslag van de fotowedstrijd, ongeacht het aantal stemmen.

 • Wat krijg je wanneer je één van de winnaars bent? De winnaars verschijnen in de Nederlandstalige editie van National Geographic Magazine. De foto’s worden gepubliceerd in het decembernummer van 2018. Daarnaast ontvangen de categorie- & vakjurywinnaars ieder een jaarabonnement op National Geographic Magazine. Bovendien worden de winnende foto's uitgelicht op nationalgeographicfotowedstrijd.nl en worden de winnaars vermeld op de website, in de nieuwsbrief en op sociale media van National Geographic.

 • Hoe wordt de selectie van de jury bekendgemaakt? Je krijgt persoonlijk bericht wanneer jouw foto is geselecteerd. Vervolgens worden alle 15 finalisten per categorie bekendgemaakt op 1 oktober op nationalgeographicfotowedstrijd.nl.

 • Hoe worden de winnaars bekendgemaakt? De winnaars worden bekendgemaakt op zondag 18 november tijdens de prijsuitreiking in Hotel Arena.

 • Hoe beoordeelt de jury een foto? De jury van de redactie van National Geographic bepaalt een van de twee winnaars van een categorie. De jury hanteert bij het beoordelen van de foto’s verschillende criteria en let daarbij bijvoorbeeld op compositie, belichting, creativiteit, originaliteit, gekozen perspectief, kleurgebruik en stijl. Het oordeel van de jury wordt per categorie gedeeld op nationalgeographicfotowedstrijd.nl en op de website van National Geographic.

 • Waar worden de winnende foto’s voor gebruikt? De winnende foto’s worden geplaatst in de Nederlandstalige editie van National Geographic Magazine. Daarnaast maken alle ingezonden foto’s kans op een plek in de National Geographic-scheurkalender 2020. Bovendien kunnen National Geographic, Hearst, en NGC en haar samenwerkende partners de foto’s gebruiken en publiceren, al dan niet commercieel, in alle overige kanalen (zoals sociale media, nieuwsbrieven en andere promotionele uitingen). De foto’s kunnen in dat kader ook worden gebruikt voor merchandising van National Geographic. Denk daarbij aan een muismat, koffiekop of andere promotionele artikelen.

De prijs

National Geographic Magazine Editie 8

De winnende foto's verschijnen o.a. in het decembernummer van de Nederlandstalige editie van National Geographic Magazine. 

Deze maand lees je alles over de heersers van de lucht. Kan de valkerij roofvogels van de ondergang redden? Verder in deze editie: de laatste volken van de Amazone en het fascinerende leven van kwallen.

National Geographic Magazine Editie 8

National Geographic gebruikt cookies om onder andere jouw online ervaring te verbeteren en statische data te verzamelen. Door gebruik te maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies bij bezoek aan de websites van National Geographic. Meer informatie

Sluiten