FAQ

 • Wat is de National Geographic Fotowedstrijd? De National Geographic Fotowedstrijd is een podium voor enthousiaste amateurfotografen en ambitieuze nieuwe talenten. Met drie verschillende categorieën wil National Geographic mensen inspireren de pracht, veelzijdigheid én kwetsbaarheid van onze planeet vanuit nieuwe perspectieven vast te leggen. Je kunt op deze website actief meedoen door één foto per categorie in te sturen. Daarnaast kun je vanaf 15 oktober ook je stem uitbrengen op jouw favoriete foto.

 • Wat zijn de drie verschillende categorieën? Je kunt foto’s insturen in 3 categorieën: Dier, Landschap en Mens. Per categorie kun je één foto insturen. De inzendtermijn loopt tot en met 26 september 2021.

 • Wie bedenkt de categorieën? De categorieën zijn bedacht door de redactie van National Geographic en The Walt Disney Company. Verder staat de redactie altijd open voor ideeën omtrent een nieuwe categorie voor toekomstige fotowedstrijden. Je kunt een idee met ons delen door een e-mail te sturen naar 21CF.NatGeoOnline@disney.com

 • Kun je in contact komen met bezoekers en deelnemers van dit platform? Het is niet mogelijk om via de website van de National Geographic Fotowedstrijd direct in contact te komen met de bezoekers van deze website en deelnemers aan de wedstrijd.

 • Hoe worden de foto’s van een categorie beoordeeld? Je kunt jouw foto’s insturen van 01 juni tot en met 01 oktober. Na deze periode selecteert de jury 15 foto’s per categorie. Iedereen kan vervolgens van 15 tot en met 29 oktober stemmen op één foto per categorie. De foto met het hoogste aantal stemmen binnen een categorie wordt de publiekswinnaar. Daarnaast wordt er door de vakjury per categorie één vakjurywinnaar bepaald.

 • Wie zitten er in de jury? Ook dit jaar staat weer een talentvolle vakjury te popelen om de foto's in de categorieën Dier, Mens en Landschap te beoordelen. Deze professionele vakjury wordt binnenkort bekend gemaakt.

 • Waar kun je terecht voor vragen? Dat kan via de contactpagina of door een e-mail te sturen naar 21CF.NatGeoOnline@disney.com

 • Waar kan je terecht met technische problemen? Mocht je technische problemen op de website ervaren (je kunt bijvoorbeeld niet inloggen, krijgt een foutmelding bij het uploaden van een foto of bij het stemmen), gebruik dan het contactformulier of stuur een mailtje naar 21CF.NatGeoOnline@disney.com o.v.v. ‘technisch probleem’. Tip: stuur indien mogelijk een schermafbeelding van een foutmelding mee en op welke browser/device je dit ervaart; hoe duidelijker, hoe gerichter we je kunnen helpen.

 • Hoe kun je meedoen? Ben je ouder dan 17 jaar? Klik dan op de knop 'Meedoen'. Kinderen van 6 tot en met 16 jaar kunnen meedoen aan de junior fotowedstrijd via natgeojunior.nl/fotowedstrijd. Het is mogelijk om 1 foto per categorie te uploaden. Je ontvangt vervolgens een bevestigingsmail. Mocht je geen mail binnenkrijgen, vergeet dan niet eerst je spam te bekijken. Jouw deelname kun je vervolgens delen via sociale media, zodat vrienden en bekenden jouw foto’s kunnen bekijken en later hun stem kunnen uitbrengen op hun favoriete beeld(en).

 • Hoeveel foto’s kun je per categorie uploaden? Je kunt maximaal één foto per categorie uploaden.

 • Aan welke voorwaarden moet(en) de foto(‘s) voldoen? Foto's mogen niet voorzien zijn van een watermerk. De foto('s) die je instuurt zijn gemaakt door jouzelf. Het is dus niet mogelijk beeldmateriaal van anderen in te sturen. Ook mag de foto niet deelnemen aan andere fotowedstrijden of competities.

 • Aan welke (technische) specificaties moet(en) de foto('s) voldoen? Een foto moet een JPG-bestand zijn, met een minimaal aantal pixels van 1800x1800 pixels en maximaal aantal pixels van 6000x6000. De maximale bestandsgrootte is 30 MB.

 • Kun je meedoen aan meerdere categorieën? Je kunt voor elke openstaande categorie meedoen als deelnemer en/of als stemmer. Per categorie kun je maximaal één foto insturen.

 • Tot wanneer kun je foto’s insturen voor verschillende categorieën? Je kunt jouw foto’s van 01 juni tot en met 26 september. Na 26 september is het niet meer mogelijk om jouw foto’s te uploaden op de website.

 • Hoe kun je stemmen op een foto? Je kunt stemmen op jouw favoriete foto per categorie. Eén foto per categorie dus. Klik op de categorie en klik daarna op de stem-button bij jouw favoriete foto. Je hoeft hiervoor niet ingelogd te zijn. Om te kunnen stemmen vul je enkel jouw e-mailadres in op het pop-up venster. Per e-mail krijg je een bevestigingslink om je stem ook te bevestigen. Daarna kun je jouw stem ook nog delen met vrienden en bekenden via social media.

 • Hoe vaak mag je stemmen? Je kunt één keer stemmen per categorie.

 • Wanneer kun je stemmen? Je kunt stemmen zodra de selectie bekend is gemaakt via de website. Je hoeft hiervoor niet ingelogd te zijn.

 • Waarop moet je letten als je een foto beoordeelt? Bij het beoordelen van een foto kun je bijvoorbeeld kijken naar de compositie van de foto, de belichting, de creativiteit, de originaliteit, het gekozen perspectief, kleurgebruik en stijl.

 • Kun je als deelnemer ook stemmen op een foto? Je kunt ook als deelnemer je stem uitbrengen op je favoriete foto via de stemknop. Klik op de categorie en klik daarna op de stem-button bij jouw favoriete foto. Je hoeft hiervoor niet ingelogd te zijn. Om te kunnen stemmen vul je enkel jouw e-mailadres in op het pop-up venster. Per e-mail krijg je een bevestigingslink om je stem ook te bevestigen. Daarna kun je jouw stem ook nog delen met vrienden en bekenden via social media.

 • Wat krijg je wanneer je één van de winnaars bent? In alle categorieën van de National Geographic Fotowedstrijd 2021 vallen er mooie prijzen te winnen. De winnaar krijgt een glazen award, een OPPO Watch, een jaarabonnement op National Geographic Magazine èn een publicatie in het magazine! Daarnaast ontvangt de tweede plaats in elke categorie een Kamera Express Giftcard t.w.v. € 400 en de derde plaats een giftcard van €300. De overall jury- en publiekswinnaars krijgen uiteraard ook een jaarabonnement op National Geographic Magazine!

 • Hoe wordt de selectie van de jury bekendgemaakt? Je krijgt persoonlijk bericht wanneer jouw foto is geselecteerd. Vervolgens worden alle 15 finalisten per categorie bekendgemaakt op 15 oktober op nationalgeographicfotowedstrijd.nl.

 • Hoe worden de winnaars bekendgemaakt? De winnaars worden bekendgemaakt op 15 november tijdens een grote prijsuitreiking.

 • Hoe beoordeelt de jury een foto? De jury van de redactie van National Geographic bepaalt een van de twee winnaars van een categorie. De jury hanteert bij het beoordelen van de foto’s verschillende criteria en let daarbij bijvoorbeeld op compositie, belichting, creativiteit, originaliteit, gekozen perspectief, kleurgebruik en stijl. Het oordeel van de jury wordt per categorie gedeeld op nationalgeographicfotowedstrijd.nl en op de website van National Geographic.

 • Waar worden de winnende foto’s voor gebruikt? De winnende foto’s worden geplaatst in de Nederlandstalige editie van National Geographic Magazine. Daarnaast maken alle ingezonden foto’s kans op een plek in de National Geographic-scheurkalender. Bovendien kunnen National Geographic, Hearst, en NGC en haar samenwerkende partners de foto’s gebruiken en publiceren, al dan niet commercieel, in alle overige kanalen (zoals sociale media, nieuwsbrieven en andere promotionele uitingen). De foto’s kunnen in dat kader ook worden gebruikt voor merchandising van National Geographic. Denk daarbij aan een muismat, koffiekop of andere promotionele artikelen.

De prijs

WAT JE KUNT WINNEN

De winnaars van de National Geographic Fotowedstrijd 2022 maken kans op prachtige prijzen. Naast een glazen award en een jaarabonnement op National Geographic Magazine ontvangen de winnaars een waardecheque van CameraNU.nl voor fotografie accessoires van verschillende waardes, oplopend tot wel €1000 voor de 1e plekken per categorie. Ook krijgt de overall winnaar zijn eigen digitale kaart op Hallmark.nl en een pakket fysieke kaarten van de winnende foto.  

Als laatste verschijnen de #1 winnende foto's in het National Geographic magazine, de ultieme erkenning voor je foto! 

Voor de stemmers is er dit jaar ook een mooie prijs, namelijk een reis naar Turkije. 

Inzendingen
WAT JE KUNT WINNEN