Terug naar het overzicht

Natuur en landschappen fotograferen: 17 tips

Door: Redactie dinsdag, 14 augustus

De natuur en landschappen zijn een favoriet onderwerp van fotografen, die roepen herinneringen op aan reizen en indrukken die we op een bepaalde plek en moment hebben opgedaan. Maar natuurfotografie kan uitdagend zijn. In deze galerij krijg je tips van experts en leer je waar je op moet letten als je de natuur wilt fotograferen.

Foto Door Szilard Szabo

Tip #1: Leer bewolkte dagen te waarderen. Het verspreide licht kan voor betere kleurverzadiging zorgen in je foto’s.

Hier gebruikt een boer op een theeplantage in Maleisië in de Cameron hooglanden een paraplu om zichzelf droog te houden op zijn fiets.

Deze foto en beschrijving werden ingestuurd naar My Shot door Michael Camilleri.

Tip #2: Gebruik textuur om jouw persoonlijke indrukken van de voorstelling over te brengen. De lage hoeken van de vroege of late zon laten textuur meestal het beste zien.

De schemering valt over de door de wind gevormde duinen van Nauset Beach in Massachusetts.

Foto: James P. Blair, National Geographic

Tip #3: Als je vogels fotografeert, probeer dan een natuurlijke achtergrond te nemen, zonder door de mens gemaakte objecten zoals elektriciteitspalen, draden, hekken en gebouwen, omdat die ook om aandacht vragen.

Een wenkbrauwalbatros en zijn partner werken samen en nestelen op de Falkland eilanden.

Foto: Frans Lanting, National Geographic

Tip #4: Met een goed statief kun je klaarstaan voor wanneer het licht precies goed is. Ben ook niet bang om uit de hand te fotograferen op lange sluitertijden - de toevallige effecten kunnen ook wonderlijk zijn.

De bladeren verkleuren geel in de herfst in zuidelijk Utah.

Deze foto werd ingestuurd naar My Shot door Robert Hooper.

Tip #5: Als je een besluit neemt en weet waarom je een plek wilt fotograferen, denk dan na over bijvoeglijke naamwoorden die het beschrijven - en voeg een detail toe aan de foto die dat bijvoeglijk naamwoord uitdrukt.

Het Hornsund fjord zie je door het gletsjerijs heen op Svalbard, de noordpoolarchipel van Noorwegen.

Foto: Paul Nicklen, National Geographic

Tip #6: Prooidieren gaan op in het landschap, dus pas goed op je achtergrond. Wacht met het fotograferen van een hert, bijvoorbeeld, tot het silhouet afsteekt tegen de lucht of een verafgelegen veld met een lichte kleur.

Een hert is gevangen bij zonsondergang in het nationale bos in de Black Hills.

Deze foto werd ingestuurd naar My Shot door Kadek Susanto.

Tip #7: Sta vroeg op. Niet alleen is het vroege ochtendlicht meestal goed, maar je vermijdt ook de massa die zich later verzamelt op populaire plekken.

Een meer in Ontario, Canada, is vastgelegd bij zonsopgang.

Deze foto werd ingestuurd naar My Shot door Kyle Tuttle.

Tip #8: Het felle wit van sneeuw houdt jouw sensoren voor de gek. Vermijd te korte belichtingen en maak zelf een meting van jouw onderwerp met een grijze kaart of iets anders met een vergelijkbare tint.

De Dolomieten in Italië zijn een UNESCO Werelderfgoed locatie.

Deze foto en beschrijving werden ingestuurd naar My Shot door Mirto Fontana.

Tip #9: Als je wilde dieren fotografeert gebruik dan weinig scherptediepte voor close-ups om de afleiding in de achtergrond te vervagen.

Twee nimfen van een bidsprinkhaan zijn van heel dichtbij vastgelegd bij het Rishon meer in Israël.

Deze foto werd ingestuurd naar My Shot door Erez Marom.

Tip #10: Pas op waar je loopt als je wilde bloemen fotografeert. Sommige van jouw onderwerpen kunnen weleens beschermde soorten zijn. Trek nooit wilde planten uit de grond of snij ze af, en pas op dat je de planten niet vertrapt.

Een veld vol schildpadbloemen omringt een afgebrande boorstronk in het Tahoe National Forest, Nevada.

Foto: Raymond Gehman

Tip #11: Als je details fotografeert probeer dan eens andere hoeken - van boven, van onderen, van opzij - om de meest interessante compositie te vinden.

Zaaddoosjes van dichtbij op de foto

Deze foto werd ingestuurd naar My Shot door Terri Moore.

Tip #12: Meet de lucht niet met je sensoren. Die is meestal fel en zorgt ervoor dat de rest van de scene onderbelicht is.

Aan de oostgrens van Salar de Uyuni in Bolivia proberen expeditieauto's de vlakten over te steken na overstromingen van zware maartse regenval.

Foto: George Steinmetz, National Geographic

Tip #13: Maak gebruik van de zonsondergang als je wilde bloemen wilt fotograferen. Het zachte, gouden licht zal een veld met wilde bloemen laten oplichten.

De zonsondergang verlicht de klaprozen in een veld aan de snelweg.

Deze foto werd ingestuurd naar My Shot door Szilard Szabo.

Tip #14: Als het bliksem op jouw locatie dan moet je zowel geduld als geluk hebben: Je weet nooit waar de bliksem inslaat.

De bliksem knalt boven de Atlantische Oceaan bij Myrtle Beach, South Carolina.

Deze foto werd ingestuurd naar My Shot door Martin Vavra.

Tip #15: De beste lens om vogels te fotograferen is een telephoto met een brandpuntsafstand van minstens 400mm. Een 70mm-300mm zoom werkt goed voor vogels waar je in de buurt kunt komen. Gebruik een statief voor lenzen langer dat 300mm.

Amerikaanse oehoes nesten in een boom.

Deze foto werd ingestuurd naar My Shot door James Galletto.

Tip #16: Als je planten fotografeert zoek er dan een heleboel bij elkaar voor meer gevoel. Als het winter is, worden zelfs uitgedroogde zaadhulzen op de bevroren grond een interessant onderwerp met textuur.

Kelp op het strand wordt door de zonsondergang beschenen bij Kaikoura, Nieuw-Zeeland.

Deze foto en beschrijving werden ingestuurd naar My Shot door Sangkom Suwannarat.

Tip #17: Een close-up van wilde dieren wordt beter als er een lichtglinstering is in het oog. Probeer vroeg of laat op de dag te fotograferen met het dier met zijn kop naar de zon toe. Of gebruik een flits op een zachte stand voor inflitsen.

Een meer en de fotograaf worden weerspiegeld in het oog van een brulkikker bij Ontario, Canada.

Deze foto werd ingestuurd naar My Shot door Bill Knudsen.

De prijs

National Geographic Magazine Editie 8

De winnende foto's verschijnen o.a. in het decembernummer van de Nederlandstalige editie van National Geographic Magazine. 

Deze maand lees je alles over de heersers van de lucht. Kan de valkerij roofvogels van de ondergang redden? Verder in deze editie: de laatste volken van de Amazone en het fascinerende leven van kwallen.

National Geographic Magazine Editie 8

National Geographic gebruikt cookies om onder andere jouw online ervaring te verbeteren en statische data te verzamelen. Door gebruik te maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies bij bezoek aan de websites van National Geographic. Meer informatie

Sluiten