Terug naar het overzicht

13 tips voor het maken van de beste macro foto’s

Door: Redactie dinsdag, 18 september

De nadruk van macrofotografie op details, patronen en structuren kan lonende en unieke resultaten opleveren. Leer in deze galerie hoe je perfecte macrofoto's maakt en lees tips over hoe je van je extreme close-ups fascinerende foto's maakt.

Deze foto werd gemaakt met een macrolens en diffuus dubbel flitslicht om de ingewikkelde details van de bij en bloem vast te leggen. Foto Door John Kimbler, National Geographic, My Shot.

Tip #1: Macrofotografie bestaat uit uitvergrote foto's. Over het algemeen geldt dat je bezig bent met ‘macro’ wanneer je de grootte van een voorwerp met ongeveer de helft keer de daadwerkelijke grootte op je foto - zoals je het normaal in beeld ziet - opblaast tot vijf keer de daadwerkelijke grootte.


Lieveheersbeestje op een madeliefje. Foto van: Yoann Ducamp, National Geographic, My Shot. 

Tip #2: Als algemene regel geldt dat je geen f-stop moet gebruiken die groter is dan f/16, zodat het grootste deel van je hoofdonderwerp scherp in beeld is. Wanneer je een onderwerp fotografeert dat niet min of meer binnen hetzelfde vlak kan worden getrokken, moet je bepalen op welk deel je wel wilt scherpstellen.


Dit zijn de zaadjes van een paardenbloem. Ik heb me een hele middag beziggehouden met de vraag hoe ik paardenbloemen eens anders kon fotograferen. Een windje zorgde voor abrupte en prachtige onderbrekingen, maar eindelijk slaagde ik erin om de resultaten te krijgen die ik zocht. Het onderwerp, de rangschikking en het licht zijn allemaal geregisseerd door de natuur. Foto van: Michele Sutton, Natonal Geographic, My Shot.  

Tip #3: Experimenteer met bredere/grotere diafragma's. Daardoor wordt een groter deel van het onderwerp onscherp en kunnen mooie artistieke effecten ontstaan.


Modelauto's op een rubberen bal Foto van Peter Martin, National Geographic, My Shot. 

Tip #4: Bij macrofotografie is een beperkte scherptediepte onvermijdelijk. Dit levert echter een mooi resultaat op, omdat de achtergrond helemaal onscherp is. Bovendien kun je meestal de natuurlijke omgeving gebruiken voor de compositie van je foto. Je wilt niet te veel hoeven te rommelen met datgene wat zich achter je onderwerp afspeelt, maar vergeet niet te kijken of er geen afleidende of tegenstrijdige elementen op de achtergrond aanwezig zijn.


Het oog van een neusbultpapegaaivis. Foto van: Paul Sutheland, National Geographic.

Tip #5: Leef je uit met macrofotografie door het onderwerp vanuit een onverwachte hoek te fotograferen. Probeer ook andere belichting en gebruik belichting aan de voorkant voor meer verzadigde kleuren en belichting vanaf de zijkant om structuren uit te lichten.


Een gewone Europese honingbij laat zijn honing achter. Opname op levensgroot formaat met Canon MPE-65 mm-macrolens. Foto van John Kimbler, National Geographic, My Shot. 

Tip #6: Macrofotografie is écht succesvol wanneer de foto een belangrijke bezienswaardigheid heeft en dat punt of onderwerp goed is ingekaderd. Kies een simpele achtergrond, zodat deze niet met het hoofdonderwerp strijdt om de aandacht van de kijker.


Een project over de kwetsbaarheid en het belang van alle levende wezens om ons heen. Foto van: Ivan Nava, National Geographic, My Shot. 

Tip #7: Een close-upfilter is een kleine lens die lijkt op een filter en die je voor op je normale lens kunt plaatsen (meestal kun je hem op het schroefdraad van je filter draaien), zodat je nog dichterbij het onderwerp kunt komen. Je kunt scherpstellen op kortere afstanden, hoewel de maximale vergroting afhangt van de brandpuntsafstand van de lens waar je hem aan bevestigt.


Mijn goudsbloemen worden altijd bezocht door deze speciale kever. Ik maakte deze foto vanuit de hand met een Nikon D80 en Sigma 150 mm-macrolens. De beestjes zijn altijd in beweging, maar deze jongen stond stil en poseerde voor me. Foto van: John Troiani, National Geographic, My Shot.  

Tip #8: Het fotograferen van bloemen, bladen en insecten in de buitenomgeving kan een uitdaging zijn. Een perfecte foto kan snel worden geruïneerd door een zacht windje. Stop ongewenste beweging en onscherpte van je onderwerp. Probeer voordat je je foto inkadert een stokje in de grond te plaatsen, zodat de flora stabiel is. Gebruik de snelst mogelijke sluitertijd en gebruik een ringflitser of flitser op je lens wanneer je fotografeert met een klein diafragma.


Gevleugeld insect, Admiralty Park, Singapore Foto van: Jervis Mun, National Geographic, My Shot. 

Tip #9: Een goed, stevig statief is onmisbaar. Je hebt twee opties. Je kunt een statief kopen met poten die je ver genoeg uit elkaar kunt plaatsen om een heel laag standpunt in te nemen of je koopt een statief met een omkeerbare kop, zodat je je camera ondersteboven onder het statief kunt hangen.


Vanmiddag ging ik op pad om te zien wat er 'wakker werd' ... nog niet veel, maar aan het einde van de winter is Wolfsmelk prachtig roodbruin. De puntjes van de plant leverden met macrofotografie een heel mooi plaatje op. Foto van: Terry Bridges, National Geographic, My Shot.

Tip #10: Wanneer je buiten fotografeert, is macrofotografie effectief op heldere dagen waarop je geen heel lange sluitertijd hoeft te gebruiken. Een heldere, bewolkte dag werkt vooral goed omdat je onderwerp dan ook gelijkmatig wordt belicht.


Zwarte spin Foto van: Maneesh Kaul, National Geographic, My Shot. 

Tip #11: Het is meestal onpraktisch om de ingebouwde flitser van je camera te gebruiken voor macrofotografie. De lengte van de lens, met of zonder alle macro-onderdelen, veroorzaakt een schaduw door de flits van de camera. Je kunt een externe flitser gebruiken. De beste externe flitser heeft een kop die kan draaien en in hoogte kan worden versteld.


Op een avond in mijn examenperiode las ik notities door. Plotseling zag ik dit kleine insect op een van mijn notities zitten. Zoals altijd lag mijn camera (Canon Powershot A470) naast me. Ik wacht even tot het insect op de juiste plaats zou gaan zitten, zodat ik kon afdrukken. Uiteindelijk kwam het hier - het beste dat ik kon krijgen, want na de foto vloog het weg. Foto van: Ankit Mavchi, National Geographic, My Shot. 

Tip #12: Vind je een insect of klein beestje waar je heel dichtbij kunt komen? Maak gelijk foto's! Wees voorbereid wanneer je macrofoto's maakt - vooral van bewegende voorwerpen. Zorg dat al je camera-instellingen kloppen, want mogelijk kun je maar een keer afdrukken.


Knop van Pulsatilla met veel dauwdruppels. Foto van Ankit Mavchi, National Geographic, My Shot.  

Tip #13: Automatisch scherpstellen werkt niet altijd goed wanneer je extreme close-ups maakt. Kies voor handmatig scherpstellen voor consistent scherpe macrofoto's.

 

De prijs

WAT JE KUNT WINNEN

De winnaars van de National Geographic Fotowedstrijd 2022 maken kans op prachtige prijzen. Naast een glazen award en een jaarabonnement op National Geographic Magazine ontvangen de winnaars een waardecheque van CameraNU.nl voor fotografie accessoires van verschillende waardes, oplopend tot wel €1000 voor de 1e plekken per categorie. Ook krijgt de overall winnaar zijn eigen digitale kaart op Hallmark.nl en een pakket fysieke kaarten van de winnende foto.  

Als laatste verschijnen de #1 winnende foto's in het National Geographic magazine, de ultieme erkenning voor je foto! 

Voor de stemmers is er dit jaar ook een mooie prijs, namelijk een reis naar Turkije. 

Inzendingen
WAT JE KUNT WINNEN